UkrProfi.com: бизнес-информация для профессионалов



UkrProfi.com
бизнес-информация для профессионалов

БИЗНЕС
- НАШЕ ПРИЗВАНИЕ              
УСПЕХ - НАШ СТИЛЬ ЖИЗНИ
бизнес Кривого Рога
Главная О проекте Создатели Контакты Партнерам Форум ПОИСК

Новости
 
 
     
Предприятия
 
 
     
Информация
 
 
     
Партнеры
 
 
     


Новости: Услуги

Ринок маркетингових досліджень в Україні : нові тенденції 2009 року

23 октября 2009

  Експертну оцінку обсягів ринку УАМ здійснює щорічно. Традиційно вона проходить у лютому-березні. Експертна оцінка ґрунтується на власних деклараціях дослідницьких агенцій-членів УАМ про підсумки їхньої діяльності у минулому році та щодо планів на поточний рік, а також на висновках експертів УАМ щодо обігу всього ринку маркетингових досліджень та основних тенденцій його розвитку. Події, які розверталися протягом 2009 року, а саме фінансова криза, вимагає від нас корегування наданих даних, що було зроблено на засіданні клубу директорів дослідницьких агенції, який пройшов у вересні 2009 року. 
 

Прогноз своїх оборотів на 2009 рік представили 14 дослідницький агенцій, переважно крупних і середніх, сумарний оборот яких у 2008 році склав близько $39,0 млн., тобто 75% обсягу ринку відповідно до оцінки УАМ. З них 5 компаній вказали на очікуване зростання своїх оборотів у поточному році, 4 компанії вважають, що їхні обороти практично не зміняться (прогноз в межах +/- 5%), а 5 компаній – що їх обороти скоротяться. Сумарний оборот цих компаній на 2009 рік очікується в розмірі 37,15 млн. у доларовому еквіваленті, що означає мінус 4,7%. У половини з вказаних компаній обороти скоротилися у 4-му кварталі 2008 року (середньо до 10%). Крім того, фіксувалося погіршення платіжної дисципліни з боку замовників. 
 

Опираючись  на  наведені  дані,  ми  можемо  прогнозувати  скорочення  ринку  маркетингових  досліджень у 2009 році в межах -5%. Окрім того, починаючи з 3-го кварталу 2008 року, в Україні спостерігається процес звільнення маркетологів на підприємствах різних галузей та форм власності. Масштаби цього процесу вимагають окремого дослідження. Однак вже зараз очевидно: відбувається розмивання того фахового потенціалу у сфері маркетингу, який вітчизняна економіка накопичила за останні 10 років, в період активного освоєння ринкових механізмів  господарювання. А це означає, що відновлення позитивної динаміки розвитку ринку маркетингових досліджень може зайняти доволі тривалий час.  
 

В той же час, у вересні 2009 року директори дослідницьких агенцій стверджували, що кількість досліджень впала на початку 2009 року, але вже в серпні-вересні спостерігається збільшення кількості замовлень. Щоправда, кількість замовлень ще не досягла рівня 2008 року. Крім  того, на обсяги ринку впливає коливання курсу гривні. Таким чином, ми спостерігаємо, що обсяги досліджень в гривнях ростуть, але в доларовому еквіваленті продовжують падати.
  В 2009 році ми не спостерігаємо тенденції відходу з ринку вітчизняних компаній. Досвід спілкування з  ринком  маркетингових  досліджень  показує, що,  навпаки,  потрібно  враховувати  специфіку  проведення маркетингових досліджень в Україні. Беру на себе сміливість надати пораду іноземним дослідницьким компаніям:  для  ефективного  проведення  досліджень  в  Україні  потрібно  спиратися  на  український  топменеджмент, який знає специфіку ринку  та ментальність українців. Це необхідно особливо для організації польових робіт в регіонах, проведення масштабних досліджень.
  У 2009 році спостерігається незначне зростання вартості дослідження. Практично воно залишається на тому ж самому рівні для агенцій. Зростання відбувається переважно за рахунок зростання транспортних витрат, витрат на телефонні розмови (особливо якщо мова йде про телефонні інтерв’ю.) 
  У 2009 році згідно з думкою експертів, директорів дослідницьких агенцій, ціна стає чи не визначальним фактором вибору маркетингових агенцій. Це надзвичайно негативна  тенденція, оскільки неможливо виконати дослідження нижче його собівартості. Якщо компанії знаходять агенції, які виконують дослідження з обмеженим бюджетом,  то  таке дослідження несе в собі недоліки, які викликані власне браком  грошей.
Можна чітко спрогнозувати незадоволення клієнтів результатами, а потім і падіння довіри до всього ринку. 

ВИСНОВКИ
1.  Падіння в кількості замовлень на дослідження припинилось у більшості фірм (Замовлення з’явились)
2.  Кількість замовлень не досягнуло рівня 2008 року.
3.  У доларовому еквіваленті об’єм ринку падає.
4.  Ціна стає основним критерієм вибору агентств – по демпінговим цінам якості не отримати.
5.  Перед галуззю стоїть завдання вижити.
6.  Необхідно разом з замовниками зрозуміти, що партнерство – це і нормальна плата за якісно виконану роботу.
7.  Тенденція росту замовлень на дослідження на ринку В2В в 2009 році зберігається.
8.  Падіння обсягів замовлень на МД прямо пропорційно падінню галузі.
9.  Антитабачна кампанія (всесвітня)  значно збільшила об’єм маркетингових досліджень.

Ірина Лилик
Генеральний директор УАМ



Реклама
 
 
     
Рекомендуем
 

Украинская Баннерная Сеть
 
     
Главная О проекте Создатели Контакты Партнерам Поиск
При использовании материалов сайта, ссылка на ukrprofi.com обязательна.
Свои вопросы, замечания и предложения Вы можете присылать на наш E-mail
Copyright © 2009, Ukrprofi.com
http://stat24.meta.ua/ Rambler's Top100